Legatura dintre BAZA si SATELIT – destinata sincronizarii celor doua baze de date care se dezvolta in paralel – se face prin intermediul pachetelor de date, pregatite de procedurile de cuplare din modulul SATELIT si transmise prin intermediul retelei Internet sau pe suport magnetic. Sincronizarea se face in ambele sensuri. Existenta unui SATELIT presupune realizarea urmatoarelor activitati:
pornirea SATELITULUI;
operarea tranzactiilor curente;
sincronizarea bazei de date de pe SATELIT cu cea de pe BAZA.
1. PORNIREA UNUI SATELIT
1.1. Pregatirea datelor pe calculatorul BAZĂ
Introducerea datelor de identificare a satelitului in nomenclatorul de sateliti se realizează în modulul „MENTOR”, opţiunea „NOMENCLATOARE” – „SATELIŢI”. Selectaţi „ADAUGĂ” în macheta care apare şi apoi completaţi macheta cu datele satelitului. Câmpurile „NUME SATELIT”, „NUME PRESCURTAT” (trebuie să fie unic, deoarece identificarea pachetelor de date transmise şi preluate se face după acest nume), „AN PORNIRE” şi „LUNĂ PORNIRE” se introduc obligatoriu. Dacă nu se specifică o anumită categorie de preţuri, vor fi transmise către satelit toate categoriile de preţ de pe calculatorul BAZĂ.
Actualizarea nomenclatoarelor se realizează adăugând în nomenclatoarele de pe calculatorul BAZĂ datele care vor fi folosite de SATELIT şi care nu au fost încă introduse. Declararea gestiunilor folosite de satelit se face în nomenclatorul de gestiuni, precizându-se denumirea SATELITULUI în lista de alegere afişată la selectarea butonului „SATELITUL DE CARE APARŢINE”.
1.2. Preluarea datelor de pornire pe calculatorul SATELIT
Pentru pornirea firmei satelit trebuie să parcurgeţi următorii paşi:
- instalaţi pachetul de programe pe calculatorul sau reţeaua de calculatoare SATELIT, ca la o firmă obişnuită;
- creaţi pe calculatorul SATELIT o firmă de lucru după indicaţiile cunoscute (vezi Cap. 4.1. „CREAREA UNEI NOI FIRME – DEMO SRL”);
- este foarte important ca atunci când programul cere anul şi luna de pornire a acestei noi firme, să introduceţi acelaşi an şi lună pe care le-aţi introdus în nomenclatorul de SATELIŢI de pe firma BAZĂ (vezi indicaţiile de la punctul SAT.1.1);
- după ce a fost generată noua firmă, sesizând din cheia de protecţie că este un calculator SATELIT, programul cere datele de pornire ale firmei SATELIT;
- preluaţi datele de pornire SATELIT
2. ACTUALIZAREA BAZELOR DE DATE
Orice modificări ale stocurilor (soldurilor) iniţiale şi nomenclatoarelor care s-au înregistrat pe bază după transmisia datelor către satelit, trebuie să fie transmise către SATELIT pentru actualizarea bazei de date. Această operaţie va fi numită în continuare sincronizare.
Pentru ca baza de date de pe calculatorul BAZĂ să reflecte situaţia contabilă, stocurile şi soldurile întregii firme, este necesar ca documentele introduse pe postul de lucru SATELIT să fie preluate pe BAZĂ. Acest lucru se realizează prin procedura de cuplare.
2.1. Sincronizări de date între BAZĂ şi SATELIT
Odată pornit un SATELIT, datele iniţiale provenite de pe calculatorul BAZĂ pot fi oricând reactualizate şi completate.
Transmiterea datelor pentru reactualizare se face, pe calculatorul BAZĂ, selectând din modulul „SATELIT” opţiunea „ACTIVITĂŢI LA BAZĂ”, submeniul „SINCRONIZARE: EXPORT NOMENCLATOARE SPRE SATELIT”.
Preluarea datelor pe calculatorul SATELIT se va face selectând din modulul „SATELIT”, opţiunea „ACTIVITĂŢI LA SATELIT”, submeniul „SINCRONIZARE: IMPORT NOMENCLATOARE DE LA BAZĂ” (vezi figura 2.1.1).
fig.2.1.1
2.2. Cuplarea pe BAZĂ a documentelor introduse pe SATELIT
Cu excepţia restricţiilor în actualizarea unor nomenclatoare (prezentate la începutul capitolului), calculatorul SATELIT lucrează ca o firmă obişnuită beneficiind de toate facilităţile oferite de pachetul de programe WinMENTOR.
Cuplarea documentelor emise pe SATELIT se face în două etape:
A.Transmiterea documentelor de la SATELIT la BAZĂ
Din modulul “SATELIT” selectaţi opţiunea „ACTIVITĂŢI LA SATELIT”, după care „CUPLARE: EXPORT DATE SPRE BAZĂ”.
În macheta ce va fi afişată în urma selectării acestei opţiuni sunt două liste (figura 2.2.1).
fig. 2.2.1
Lista din stânga conţine o linie cu textul „DATE NECUPLATE ÎNCĂ”.
Dacă anterior au mai fost transmise date pentru cuplare, pentru fiecare transmisie, există în această listă câte o linie cu textul „CUPLAJ DIN DATA”, urmate de data şi ora transmisiei.
La afişarea machetei, lista din partea dreapta este goală. Utilizând butoanele cu săgeţi din fereastră sau dublu click de mouse pe poziţia selectată, puteţi selecta datele pe care le veţi transmite. Acestea pot fi cele necuplate încă sau dintre cele care au mai fost transmise pentru cuplare anterior.
B. Preluarea pe BAZĂ a documentelor provenite de la SATELIT
Pe calculatorul BAZĂ veţi selecta din modulul „SATELIT” opţiunea „ACTIVITĂŢI LA BAZĂ” şi apoi „CUPLARE: IMPORT DATE INTRODUSE LA SATELIT”.
În macheta afişată va trebui să selectaţi apoi SATELITUL de la care veţi prelua datele, selectând butonul „PREIAU DATE DE LA SATELITUL”.
Preluarea se declanşează selectând butonul „START!”:
3. TRANSMITERE/IMPORT AUTOMAT AEŞIRILOR CĂTRE/DE LA SUBUNITĂŢI
Transferurile de articole de stoc între SATELIT/SATELIT, BAZĂ/SATELIT sau SATELIT/BAZĂ se fac utilizând procedurile de „TRANSMISIE IE{IRI PE AVIZE CĂTRE SUBUNITĂŢI” (la expeditor) şi „IMPORT AVIZE DE LA SUBUNITĂŢI PENTRU INTRĂRI” (la destinatar).
4. EXPORT CĂTRE SATELIŢI AL PLĂŢILOR, INCASĂRILOR ŞI COMPENSĂRILOR EFECTUATE PE BAZĂ PENTRU FACTURĂRILE DE PE SATELIŢI
În cazurile în care unele plăţi, încasări sau compensări ale facturilor introduse pe satelit au fost făcute pe bază, acestea pot fi transmise către satelitul respectiv pentru a reflecta corect situaţia partenerilor.
Transmiterea către satelit a documentelor de plată/încasare se realizează cu opţiunea „EXPORT PLĂŢI/ÎNCASĂRI FACTURI EMISE LA SATELIŢI” iar transmiterea compensărilor se face cu opţiunea „EXPORT COMPENSĂRI FACTURI EMISE LA SATELIŢI”, ambele existente în submeniul deschis de opţiunea „ACTIVITĂŢI LA BAZĂ” din meniul principal al modulului SATELITDiferenţa dintre cele două opţiuni este localizarea fişierelor ce conţin datele respective. Pentru plăţi/încasări salvarea (eventual arhivarea) fişierelor se realizează în subdirectorul „TREZOR” al directorului „BAZA.EXP” din firma respectivă, în timp ce pentru compensări datele sunt salvate în subdirectorul „COMPENS” al aceluiaşi director „BAZA.EXP”.